Oct 21, 2012

Doc Mcstuffins



Cip dah start suka tengok kartun Doc Mcstuffin dekat Channel Disney Junior.  Comel sangat. Yang paling menarik ialah lagu-lagu dia. Bukan typical lagu kanak kanak. Kalau tak salah Cip mcm lagu pop pun ada. Senang kite nak ingat. Sekali dengar, terus terpaut. Huhuhu.. Tak caye? Cube tengok hat nih..


Bagus la katun ni untuk budak budak. Nak faham pun senang. Some more katun dia cantik.. Time for your check up.. :D

Oct 19, 2012

Adeh.deh.deh

Tak tau nak habaq lagu mana.. Pinggang punya la lenguh.. Duduk pun serba tak kena dibuatnya.. Tulunnn...

Kalo ada katil hat lagu ni.. mungkin tak lenguh pinggang no? :D


Kreatif na depa..






Oct 18, 2012

Oct 14, 2012

Image


Husband Cip pi keja naik moto.. ingat nak suruh dia buat helmet amcam ni la.. Konfem Ues suke punye.. Cip pun dapat la melaram.. Huhuhu..








Cool kan?

P palang s: Jiwa perlu kental..

Oct 8, 2012

Without you I am nothing...



Two weeks after Cip gave birth to Farhad, suami Cip berangkat ke Mekah untuk tunaikan umrah. Before he decided to go there, he was asking me whether he should go or not and Cip during that time tgh pregnant tujuh bulan thougt, 'why not'. Walaupun tau masa tu most probably Cip dalam pantang. Perkara baik, tak perlu tangguh. And Cip percaya Cip will be okay during that two weeks hsband Cip tak da. Owh rupenye it was very challenging in deed bila your husband is not with you.

Susah nak explain the loneliness you felt bila dia takda di sisi but knowing he is doing ibadah, cuba cekalkan jiwa. Cip tak sangka yang bila lepas deliver you're an emotional wreck. You could cry, smile and laugh at anytime just like that. Padahal Cip masa tu stay dekat rumah papa Cip. Okay mungkin a bit sedey sbb Cip dah takda ibu nak jaga masa dalam pantang. Cip ada rasa sedikit envy jugak pada mereka yang masih ada emak yang dapat jaga ibu baru lepas bersalin ni. Emosi tak tentu masa that is why support system is very important during confinement. Suami - suami, please give your full attention to your wife. They need it. Fragile and vulnerable sangat perasaan dorg. Layan la mereka macam permaisuri. Itu yang terbaik. *my two cents.

When Cip discuss this matter dengan husband Cip, I have to admit to him that next baby (insyallah) I will definitely need him to be with me all the time. I need his support, care and love at least the first few weeks of confinement. Cip hari tu pun perasan yang genap dua bulan berpantang, baru emosi finally stabil. Bayangkan tengok video clip beribu sesalan nyanyian jaclyn victor, ning dgn shilla hamzah pun meleleh ayaq mata. Heh¡

Now, I can say that everytime bila husband Cip even balik keje lambat pun Cip dah rindu teruk teruk. That awful feeling when he is not around.. It's killing me. Tapi once dia balik je keje, Farhad terus takmo dah ngan Cip. Nak melekat je dengan ayah dia. Ayah dia buat apa pun terkekek - kekek ketawa mcm kelakor bebenor. The same thimg la bila Farhad nampak Farreal. Ape je abg dia buat.. Seme kelakor pada dia.

Cip harap kasih sayang kami will always blooming.. (okay dh start jiwang.. Iyewww) :D

P palang s: two is better than one.



posted from Bloggeroid

Oct 5, 2012

Homesick?

If only..


posted from Bloggeroid

SEGMEN: BLOGWALKING

http://adamazralicious.blogspot.com/2012/10/segmen-jom-blogwalking.html

Jom berblogwalking  secara berjemaah.. Ngeeee :D

p palang s: pinjam moto nak rempit..

Friday.. Friday.. Friday..

How exciting heh?! 

Hehehehe..

Cip takda la lapar sangat tapi suke tengok gambar makanan.. 

Jom jamu mata pepagi ni dengan melihat lihat cupcakes.. Wuuu...

Ayuh...

Nampak lebih pop up bila dia highlightkan dengan line hitam 
Simple je.. But cute.. weee

Wuuu... Suddenly this remind me of Geisha..

Shoeholiiiiic...

Heh?!

Farmville.. Ahaksss..



Oct 4, 2012

not perfect


Mereka macam kite jugak.. 







Barang terbuang


Tak pernah terfikir nak buat cenggini... Kalau tau dulu masa pendidikan seni kat sekolah, buleh je la come with the idea lagu nih.. Mudah, simple dan senanng sekali..


Jello


A very creative idea for the weekends kan?



Oct 3, 2012

ermm...

Nak merajuk pun jadik serba salah..


Heheheee...

Sep 25, 2012

Wajik aka pulut kacau


Tengah Cip duk belek belek internet, mulut tetibe aje terasa nak makan mende maneh. Mau makan cake kah? Eskem kah? Cekelat kah? Tapi takdak jawapan. Perasaan nak makan mende maneh tu still ada.

Pikir punye pikir entah macam mana teringat terus pada wajik tok jam di Beruas sana tu. The only time Cip makan wajik ialah kat rumah tok = once a year la. Sekali makan mmg susah nak stop. Dari dua sudu jadi satu mangkuk.

However this year masa pi umah tok, tok kata dah tak larat nak buat dah. Memula tu Cip cuma tanya kuih atas meja tu beli ke ada org bagi. Tok pun habaq, "Hat ni paklong hang bg. Yang ni jiran tu duk bagi. Aku takdak buat apa pon. Nak buat wajik pun aku dah tak laghat.."

Kita faham la kan. Tok bkn kuat lagi dah. Cip dtg pun mmg nak jenguk and tanya khabar tok sebab dah lama sangat tak balik.

Since suami Cip ada bawak balik beras pulut susu yg client dia bagi, Cip pun gigih la nak cube try test buat wajik for the first time in my life (selama ni duk ingat susah sangat nak buat). Then acara googling resepi la. Cip tak tumpu pada satu resepi je semua jenis resepi berkenaan wajik ni Cip baca bagi mencari resepi yg paling mudah sekali untuk first timer macam Cip nih. Ada yang leh pakai rice cooker tapi kebanyakan sume resepi suruh kukus.

Selesai study selama setengah jam Cip pun masak ikut style Cip la (duk tawakal dalam hati menjadik la). Sukatan sume Cip pakai agak agak ikut suke hati aje. So this is what I came up with:

1. Cip kukus almost dua cawan beras pulut susu dgn daun pandan (Bg wangi. Resepi len takdak yang suh letak daun pandan pun. Belasah je la.)

2. Cip kukus dalam 1/2 jam mcm tu. Bila cek beras pulut tu dah masak, Cip letak tepi sat sementara Cip panaskan kuali.

3. Cip tuang dalam kuali tu santan tin (dah bukak syg la nk buang) lebih kurang satu cawan (cawan yang sama Cip gune utk agak beras pulut tadi). Then gula merah satu cawan penuh. Gula putih setengah cawan. Kacau selalu.

*banyak resepi yg kata better pakai santan perah sendiri sbb nak berminyak sikit. Tapi Cip dah ada santan tin yg dh bukak dalam peti ais plus Cip takdak mood nak perah santan. Therefore, santan Tin it is..

4. Bila semua dah cair, masukkan pulut yg telah di kukus dan acara kacau mengacau sampai gula tu likat pun bermula.

Memang pada mulanya agak cair tapi Cip biorkan atas api sampai dia likat. Kacau aje la supaya tak hangit belah bawah. Nearly one hour or maybe lebih agaknye baru la sebati semua adunan. Cip angkat dan letak dlm tupperware. Biar sejuk then baru masuk peti ais. Yummmyyy..


P palang s: Tak tunggu sejuk pun Cip dah jamah bersudu sudu
posted from Bloggeroid

Sep 19, 2012

Gheti ka cakap utagha?



Cip bukan asal daripada utara tapi family memang asal belah sini especially family papa Cip.. Jom kite prektis jom.. Hehehe...


Ada lagi satu perkataan yang selalu je husband Cip duk kata.. Kemaaaiihhhhh..... :D

Everyday Indulgence




Everyday now nak makan ni.. *melts*

Yummm..

Sedapnye belgian chocolate tu kan?

Kadang tu dah makan satu, rasa takmo dah. Tapi the next day mesti terbayang bayang. 

It all started daripada iklan dia yang selalu ditayangkan tu la.

One day, Cip terasa nak mencuba. Well, sekali gigit, bunyik curnch dia exactly macam dalam iklan. Terus Cip have respect towards the product. They really deliver seperti yang dorang advertise kan.

Bukan ape, kadang tu indah khabar dari rupa. You know what I mean right? Dalam iklan, macam sedap banget.. tapi bila dah try.. hampeehhh... tu yang jadik a bit cynical tu..

Tadi Cip baru je try application Pure Pleasure by Magnum kat facebook.. 

The result?
.
.
.
.



Nak try? Click SINI

Ada dua flavor je yang Cip buleh makan Almond & Choco Cappucino. Chocolate truffle tu mmg muak la kalau makan sebab Cip not into chocolate sangat pun. Coffee nye flavor mmg chantek...


SuperDuperSexylicious!

Sep 17, 2012

We misses you

Rindu sama Ues teruk-teruk la..


Cip ajar Ues if nak tau Farhad lapar susu ke tak, kene letak jari kite kat bibir dia.
Kalau dia macam nak hisap jari kite maksudnya dia ngah lapar la tu.
Tapi Ues selalu end up masukkan jari dia. Pastu gelak gelak sendiri sebab geli. 

Hi my dear Ues.. 

Nde bangun pagi ni tak tahu yang hari ni masih dalam mode cuti. (Nde kan duk umah je. 
Mana la nak keep track bila cuti. "Housewife" bak kata ayah..) 
Kadang Nde confuse. 

Ye la kat sini Jumaat kan public holiday and Friday seriously rasa macam hari Ahad even though 
ayah keje macam biasa. 

While typing this, Nde already made coffee (Nescafe. Guilty. Sekali sekala takpe kot) Sedapnye. 

Farhad sambung tido lepas Nde masukkan dia dalam buai. Hopefully dia tdoq lama la sikit sebab 

malam tadi dia macam restless je. Mujur la nyusu badan. Tak perlu susah susah nak bangkit pi buat susu tengah tengah malam.  hehehe..

Macam yang awak tau, Nde memang paranoid sikitkan bila duk umah dengan Farhad aje? 

Tiap kali Nde lalu depan bilik awak, mesti hujung mata nih ternampak bende putih berdiri depan 

pintu. .. Scarry okeh. Hahahaa.. jangan panik. Bilik awak tak berhantu. 
It was your jubah. Tapi tu la selalu je nak tertipu.   

Anyway, my point is that Nde have been wondering to upgrade your room la Ues. 

Nak cabut all those stickers and put some colors to the wall. 

Give your room personality. Tapi Nde tak sure lagi what color sebab takut awak tak berkenan. 

As usual, Nde suarakan idea Nde pada ayah (sebab ayah la yang kene mengecat. huhuhu..) Photobucket 

Bilanye yang ayah ada masa Nde belum pasti lagi. 

Mengecat tu won't take long tapi figuring out the design of your room with the existing furniture tu yang kene thought deeply so that it wont go wrong.

Nanti buruk langsuk pulak tak jadi macam mana yang kita inginkan. 

Ayah mahir think outside of the box and ayah jugak hebat dalam men'translate' kan macam result yang kite nak. Kadang it gets so much better than what we imagine it will be.





At the same time, Nde will be looking out Photobucket for your fave superhero bedsheet. 

Susah nak carik hat superhero yang awak suke. Superman, batman, and cartoon lain banyak la. 

Guess what Ues, tab nde dah tak boleh charge.. Waaaa.. 

Dah la hari tu button home pun tak boleh gune dah. Bukan takat tu je. Call in and call out pun dah tak boleh. 
Tinggal la texting dgn surfing tenet je. Photobucket 

Nde dah ngadu kat ayah and ayah kate ayah akan bawak pi repair. Mujo la still under warranty. Terus pi hantaq kat center dia. Kire ada harapan la kan?Photobucket  

Tapi harapan nak dapat masa tu jugak hurmmm macam tipis aje.. 

Bende bende warranty ni selalu aje lambat sebab depa nak kene lalui process meng'order' straight from department yang handle returned items nih. 
Sometimes it takes weeks and months. Alasan yang akan dia bagi, "stok takdak". Photobucket 

Takpelah. Kite tengok je lah how it goes bila ayah pi hantaq sok.



Ayah, Nde & Farhad rindu strong strong sama Ues. 

Tak sabar tunggu cuti sekolah nak jumpak awak. ... 

Take care, be safe and keep your head high all the time kay Ues.. 

May Allah be with you always.. Photobucket


Love









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...