Jun 29, 2010

Flash Forward


Wow.. hujan yang turun dengan begitu lebatnya.. Aku redahi jua demi mengambil barangan yang aku hantar untuk tempahan minggu lepas. Dah siap. Walaupun tak seperti yang aku nak (dah expect dah) tapi hasil kerja si shahrul nih tetap kemas. Aku mintak tolong dia balutkan sekali supaya tak kena hujan diluar sana sebab aku jalan kaki dari ofis ke kedai dia..

Semalam lepas santai santai tengok Nanny 911, ingat nak tengok movie hat lama-lama.. Actually nak marathon Grey's Anatomy.. Lama dah tak tengok muke McDreamy tu.. Kalih nye kalih channel tv (channel hat free je. Astro tak dak) ter'come across' satu citer yang macam best nih. So aku stop kalih channel and stick to that one channel. Hurrmm memula tu curious jugak.. ini citer episode ke movie. If movie, kenapa aku tak pernah tengok langsung..


Sampai habes cerita tak tahu tajuk dia sebab everytime iklan terus aku tukar channel lain. Then terlupa terus cerita tu channel ape. Kalih nye kalih, citer tu dah start balik.


Akhirnya aku dapat tau jugak tajuk cerita tu. FLASH FORWARD. Best dowh... Sangat suspender... Cool and very awesome. Cite nih kat channel eight@8 setiap hari senin, 10 mlm kot. Tak pun 10:30 mlm...



Jun 28, 2010

Masih Kah Kau Ingat..?


"I supposed it’s a little outdated. Old-fashioned, just like me."



Ahahaa... Eclipse lagi beberapa hari sahaja lagi.. Cant wait.. Dalam kepala otak tengah berkira-kira macam mana strategy aku untuk pergi beli tiket tengok on 8th of July tu. Teringing sangat nak pergi bersama dengan Najjah & Ryn sekali. Tapi dorang macam sangat busy dan tak boleh je. Well, Najjah already bagitau dia tk dapat nak pegi on that day. Hurrmm... Dia memang tak remaja seyh. (maybe I should ask nard?) But I am not sure bout Ryn tho. Ekyn and Yana tak payah tanya dornag memang nak ikut. Only if that movie is PG13 boleh la Yana pegi.. If not, she just has to stay home and wait for the dvd is out.



Kepada semua member-member yang telah mengucapkan congratulation pada aku, terima kasih tidak terhingga. Punya la takut kene sound dengan dorang aku mintak izin dulu kat dorang awal-awal. Tu la dia menunjukkan aku hormat kat dorang sebelum aku buat apa-apa.. kan? kan? kan? Tak lupa juga kepada Hanis (tunjuk ajarku sifu), Uni ( Misz Exclusive), Ryn (Mrs Edward Shahril Cullen), Kak Jon (bf ku kachak) & Sara Spears yang membantu. Thank you very much.. Ofecozz tak dilupa Puan Shairulazila tuu.. And also to everybody.

Jun 23, 2010

Happy 3rd Birthday!!!!



Farreal


Zikri

Yeay!!! Finally, my two boys turned 3 on the same day. Yipppiieeeekaiiiyeeaaayyyy!!!

Lama dah Umi tak jumpa Zikri. Rambut masih straight lagi ke? Tah ingat ntah tidak kat Umi nih.. Everytime Umi jumpe ayah awak, umi selalu tanya awak mana? Bila ayah awak nak hantar awak umah Umi? Dia asyik cakap awak kat rumah dengan ibu. Awak tak bosan ke Zikri asyik duk umah je? Baju awak tu ada setengah dozen kat umah umi. Duit raya awak pun ada lagi kat cermin tu. Apa Umi nak bagi awak sempena birthday awak ni ye..

Uyesh.. Uyesh... Nde pun rindu kat awak jugak.. Rasanya nde sempat celebrate birthday awak yang masa 2 tahun je kan? Masa tu awak chubby sangat.. macam nde.. hehehe.. temok temok pendek.. Anyway, nde harap awak happy selalu. Takmo nakal nakal. Awak tu cerdik banyak auta macam abg Aqeel.. kan? kan? kan? Hari tu masa ayah nyanyi dalam kereta awak kata ape? "Ayah jangan nyanyi. Tak sedap. Nanti hujan. Hah tengok kan dah hujan. Tengok tu.." Mujor la ayah sedar sore dia memang tak sedap. Jadi dia pun tak nyanyi lagi dah. Dia suh awak je nyanyi.. Awak pun nyanyi,

"Rain... Rain.. Go away.. Come again another day. Little children.. Little children... Little children wants to play.."

Umi &; Nde ucap Selamat Hari Lahir yang ke-3 buat Zikri & Uyesh...
The two boys that never bored me and always makes me smile..


On your birthday, special one,
I wish that all your dreams come true.
May your day be filled with joy,
Wonderful gifts and goodies, too.
On your day I wish for you
Favorite people to embrace,
Loving smiles and caring looks
That earthly gifts cannot replace.
I wish you fine and simple pleasures.
I wish you many years of laughter.
I wish you all of life’s best treasures.
I wish you happily ever after!
Happy Birthday!

Usah perasantan ko tu Bella..

Twilight





Aku ada sorang kawan baik yang aku kenali sejak dibangku sekolah lagi. Orang nya sangat cun dan memiliki kulit yang putih gebu ala ala chinese look. Recently dia berjaya membaca buku Twilight (finally). Selama ni dia sekadar tengok je movie and fall in love terus dengan si biskut jakob.




Twilight



Malam tadi dia msg:

[knp twilight sgt mengujakan??? kite dgr trailer dia kat radio pon jd cam lemah tawww... lg2 kenangkan Edward walking alone 4 hundres of years n the way he appreciate bella sgt2.. kite mesti cam nak nnges]


Tudiaaa.. penangan twilight. Aku tak nafikan memang dia yang suruh sangat aku tengok movie twilight satu waktu dulu. Aku memang nak tengok movie tu last time tapi tak da masa. Sampai lah finally keluar dvd baru aku beli dan tengok. Memang tak dinafikan aku jatuh cinta dengan cerita itu. Ulang banyak kali pun tak pernah bosan. Ekyn & Uni pun same.

After that aku terusan je carik novel tu dan baca sebab aku tahu novel dia ofecoz lagi best (without knowing betapa havoc twilightnye phenomenon diluar negara). Dari Twilight, aku beralih ke New Moon dan seterusnya. Aku terpaksa la beli satu satu novel dia sebab mahal. Hat Twilight murah masa tu. 33 hengget kalo tak salah. Then New Moon tak keluar lagi tapi aku dah tak sabar nak tau kisahnye so lebur la 39 hengget. Diikuti dengan Eclipse dan Breaking Dawn. Masa tu mana ada yang nipisnye buku macam yang sekarang nih. Semua hat tebal (tapi aku suke).

Once baca je, aku jatuh hati dengan watak Edward Cullen tu macam orang gile.. Jenuh la ramai orang yang aku kenenkan suh baca buku tu. Termasuk la member aku nih. Bila sekarang dia baru baca, maka obsesi tu baru la menular dalam diri dia. ahahaha.


Dulu dia kate dia Team Jacob.. huh nampak gayanye.. dia akan masuk Team Edward la pas ni..



Jun 22, 2010

Tunjuk Ajarku Sifu!


Orang lain duk sibuk tengok Mentor kat tv3 tu. Tapi dalam minggu nih, aku pulak ada program mentor special dengan hanis.. Segala ilmu-ilmu yang dia bakal nak turunkan kat aku aku kene terima seadanya..


Tak dinafikan aku amat memerlukan hanis. Begitu juga dengan Hanis. Ahahaha.. Nak tak nak aku kene ikut je cakap dia untuk seminggu nih. Jadi aku tak leh duduk duduk sesaja lagi.. Dia asyik suh aku naik ofis atas untuk dengar lecture dia. Jangan terkejut aku membawa sekali buku nota dan pen supaya tak lupa segala tips-tips yang penting. *kene bawak pen warna warni ke?

Hahaha.. Aku rasa tak lama je lagi, dia akan tension dapat protege cam aku. Tapi kitaorang ada plan nak bukak business sesama.. cemana tu?

Anyway, akan tiba hari lain dimana aku pulak jadi mentor dia dan dia akan terkulat kulat dengar explanation aku. Aku tau dia bosan dan aku yang macam sangat suka bercakap tanpa henti. Walaubagaimanapun, hanis, today is your day.. Moh le kite..

Jun 17, 2010

Edward Cullen *pengsan pengsan

Twilight
Sudey la kau Robbert Pattinson. Pakai kontek lens je tu.. Sib baik dapat watak Edward.. *pengsan


Aaaarrrrghhhhhh!!!!! (If only you could hear my real scream)... Eclipse is just around the corner so does my roadtax expiration..

Since baca Twilight lagi aku dah jatuh cinta dengan Edward Cullen. Hahahaa.. dan aku jugak advised kengkawan yang suka tengok movie tu untuk baca the novel itself sebab lebih puas hati. And offcourse sudah tentu lebih banyak scene Edward dengan Bella. (OMG!!!!)

Walaupun New Moon menghampakan, tapi aku yakin Eclipse mampu buat come back yang best macam first time aku tengok twilight (praying hard).. Well, from the novel itself memang new moon kureeng sket sebab masa tu Edward tak banyak kecuali at the end la kan.. Sangat sangat boleh die dengan Edward. ~sigh~

Bila dah baca Eclipse, wow! Semangat kembali sebab both of them Edward & Jacob rebutkan Bella tanpa segan silu. They could kill each other actually but they dont do that for Bella sake. Walaumacam mana pun the end of the story tu, memuaskan.




Twilight

*Sebijik cam muke Mija seyh..



Twilight

*ahahaha.. Edward marah sebab Jacob kissed Bella.. uuuuu



Twilight

*Jacob merayu kat BEllah suh pilih dia. In your dreams biskut Jacob!





Twilight

*Edward mem'propose' bella untuk menjadi suri rumah dia



Twilight


*Padah si vampire baru nak lawan dengan team Jacob. Kan dah terbang tak bergaya..

Jun 15, 2010

Dang! you sexy chick! *tetiba teringat kat ekin


Uiishh.. keletup keletap bunyik tulang aku sekali duk strecth.. Mana taknya suddenly lenguh yang teramat. Lama sangat duk men tenung tenung dengan pc ni sampai lupa nak ubah seating position once in awhile.

Aku baru terjumpa satu vlog yang sangat menarik dipanggil Shaytard's Family. Aku sangat suke tengok vlog dia sebab dia cakap banyak sampai susah nak stop & dia sangat sangat funny. Dia buat vlog dan mention pasal anak-anak dia. Kagum macam mana dia treat anak-anak dia jugak. So sweet. Aku suke wife dia sebab wife dia sangat easy going dan tak kisah dengan husband dia yang macam tu. Kire dorang cool la. Latest vlog dia pasal postpartum depression yang dialami oleh Mommytard (wife dia) masa dinner. So dia keluar and beli dinner for the whole family dekat chillies.. Arrghhh... sedapnye...

Oleh yang demikian, aku dah berangan angan nak makan chillies sudeyy... Lama dah tak pi pekena chillies. Aku suka chips dia dengan beef quesadillas (harus order setiap kali dine-in), Mac & cheese pun okay (for kids), beef fajitas nachos (to die for), Ceaser's Salad & Mushroom burger dia.. Aiiyyooo... Tu tak order lagi dessert. *telan telan air liur.

*for 2 person

Semalam niat nak makan Dominos tercapai. Hehehe.. berjaya men'seduce' Preston and Misz Exclusive untuk join in sekali. Kitaorang order Classic Hand Tossed Beef Pepperoni & Crunchy Thin Crust Extravaganza.


Memang sedap tak tipu.

Total for 2 regular pizza and 8 pieces of chicken wings is RM39. Itu pun delivery boy buat mistake pegi bagi balik balance RM5 just because ada coupon. Suddenly manager dia call aku cakap delivery boy tu tersilap and nak datang semula ambik balik duit RM5 tu.. Aiiyaaa... Ape lah.

Esok aku ada date dengan Anis. Menarik tertarik kau memang tembam Anis. Kene teman Anis pegi KL. Ada beberapa persiapan yang perlu dilakukan before her BIG DAY bulan sploh nanti. Nak ikut?? Jom!!

Drama, drama & more drama.


Drama??? Hish.. bukan real life drama tapi lebih kepada episode drama. Aku mula minat tengok drama-drama yang ber'episode' ni sejak Ally Mcbeal ada kat metrovision dulu. Ahahah.. secara slowly aku berjaya buat Najjah minat kat Ally Mcbeal jugak sebab perangai dia sebijik macam watak Ally tu. Then after that kitaorang sama-sama minat kat Harry dengan Jon Bon Jovi (tak ingat la pulak nama watak jon bon jovi tu).


Memula Aj yang start hadiahkan untuk 1st season. Ada lagi kat rumah. Masa tu tak ada dvd lagi. Sumenye cd aje. Jadi bila dah ada dvd nih, beli untuk 6 season trus. Baru 5 disc aje.. Harga pun tak le mahal. Seratus lebey je.

Lepas Ally Mcbeal habis, banyak drama episode ni yang jadi kegilaan bukan aku sahaja antaranya,

  • The Succesful Story of a Bright Girl
  • Winter Sonata
  • Autumn in My Heart
  • Meteor Garden
  • My Love Patzi
  • La Usur Padora
  • Mis Tres Hermanas
  • One Tree Hill


Akan tetapi antara cerita yang aku dah banyak berhabis duit semata-mata nak beli dvd ialah Grey's Anatomy. Terus je jatuh cinta dengan Dr. Mcdreamy@ Dr. Shephard@ Derek. Lalalalaa.. Ini jatuh cinte tahap gaban punye.. Masa 2nd season mana keluar dekat Astro lagi. Biasanya lambat. So macam orang gile tengok dan mencari dalam youtube sampai pukul 5 pagi. Everyhing pasal Grey's mmg best. Dialog, jalan cerita, character, etc. Season1 beli dua kali sebab first dvd hilang tah kemana.. Ramai sangat yang pinjam. Alih-alih hilang je. So beli lagi sebab tak puas tengok. The same goes dengan season 4. Hat len sume beli sekali je.


Jun 10, 2010

Thank You for loving me


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Live on another day..


Ikut kalendar omputih aku baru je 26 tahun. Ikut kalendar Hijrah, aku kini sudah 27 tahun. :D Semakin dewasa, semakin membesar dan semakin matang dalam menjalani kehidupan seharian. Tak pernah bangga dengan kesilapan dulu. Cuba melakukan yang terbaik untuk menjadi yang terbaik bagi mencapai satisfaction dalam kehidupan. Tak la hidup jadi sia-sia.

The night before had dinner @ CoffeeBean and went out for a movie night with Ekin. Konon macam celebrate la.

Ramai yang wish aku dalam fb. Thank you so much friends.. Terharu rasanya.. hehehe..

This year tak expect apa-apa so this is the first time ever aku dapat birthday moments yang sangat tenang dan calm.. It was a relieved.. It sure brings out the smile on my face when syam was the first one who gave me the first shout out. :D (Thank you b). Then it was followed up with a lot of friends wishes.

Anis treat me for breakfast@Beluntas and lunch@Starbuck. Thank you Anis. Later that afternoon went to Tropicana City and fetch Yana. Sampai hati yana lupe b'day akak. (No hard feelings.. hehe) Fetch Ekin after that and sent them both to Papa's. Punya sengal la bahu ni by the time dah parking kete sume. Tak sabar nak menghempukkan diri kat tilam bercadarkan tweety tu. ~pheww~

By the time masuk rumah... YEAAAYYYYY!!!!! Si Fairuz sambil pegang video cam and Unie bertepuk tangan and nyanyi lagu Happy Birthday.. Ahahahaa.. Finally ada kek! Wheewww!! Walaupun dalam keadaan tak larat, tapi pengakhiran the whole day memang memuaskan. At the end of the day I was celebrated. Thank you all!!! *niat nak bawak kek yang berlebih tu ke ofis but I forgot.. sheeshhhh... Esuk la macam tu..

Last year, bila orang tanya aku "nak ape untuk b'day?", time time tu la aku blank. Boleh pulak tanya kat diri sendiri, "nak ape ek?" What a pressure. Last last satu hape pun tak dapat sebab lambat sangat bagi jawapan. So that's why A few days before b'day aku, aku dah buat list apa yang aku nak. Jadi bila orang tanya aku leh bagi list aku and dorang leh pilih hat mana yang dorang termampu nak bagi. Antara dalam list aku:

  • Basikal pattern lama macam orang bawak pegi motong getah tu. (Dah usha kat kedai beskal hari tu)
  • Rollerblade with complete safety gear
  • Gold Class movie ticket
  • A day at a spa
  • Celine Dion Concert (I wish!)
  • LV or Coach bag
  • Get to meet Robbert Pattinson or Taylor Lautner (just because dorang pegang watak dalam Twilight okeehh)
  • Jimmy Choo's
  • Coffee or waffle maker
  • Jean Perry Full Sets Bedlinens

and the list go on...
Aku tunggu, punye tunggu.. punye tunggu.. sampai malam... Sorang pun tak tanya.. Chett!!! Kene gelak je...


Jun 9, 2010

REVIEW: Lagenda Budak Setan - Movie Night



Novel Asal

Ramai yang kate citer ni sedih. Ada yang kate best. Aku cuba buka minda untuk tengok cerita ni. Aku tahu tak semua muvie Malaysia ni sucks. Especially muvie yang dibintangi dan diarah oleh Abg Afdlin (memang peminat-kipas-susah-nak-mati dia).

Namun, sangkaan aku salah belaka... Walaubagaimanapun cerita nih tak la seteruk cerita Mistik dulu tu.. Kecewa sungguh. Takda kepuasan aku tengok..

Aku kagum dan suka pada watak Azmi yang dibawa oleh Que Haidar tu. Very believable. Memang dia layak dapat anugerah pelakon lelaki terbaik untuk cerita ni. Walaupun dia bawak watak jahat, aku sebagai penonton tak benci dia tapi jatuh hati dengan dia. Bukan sebab watak dia tapi kerana sangat kagum dia bawak watak yang sangat feel macam tu.

Watak Farid Kamil tu boleh abwak lebih lagi aku rasa.. Ada masa pada sesetengah babak, watak Kasya tak believable.. Semua sebab ayat-ayat dan dialog-dialog skema yang seolah olah ditranslate dari bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu.

Well, Lisa Surihani bawak watak ayu tu seems like stereotype macam watak Maya dari drama Adamaya. Watak Ayu No-2, yang dilakonkan oleh Syikin aku rasa much more better than Lisa sendiri. Cuma aku tak suka time dia sakit and dah hilang ingatan.. Walaubagaimanapun dubbing untuk suara Ayu no1 dan No 2 tepat.. Selalunya boleh nampak mistake bila dubbing ni kan.. Tapi untuk cerita ni, tak nampak langsung..

Sorry to say watak Suzana yang Farah bawak, sungguh fake. Urghhh.. Nampak sangat berlakon.. Aduyai.. Kecewa bila tengok dowh..

Bagi aku, Fazura memang best.

Banyak babak-babak dalam cerita ni skema dan tak rasa real. hmmm.. Kelemahan tang tu la.

Babak yang aku suka ialah babak Ayu kene belasah dengan Azmi & bile Kasyah dapat tahu yang Ayu dah kawin.. Aku rasa babak tu lah babak yang paling terbaik sekali. Music, moments, bunyik gagak, dunia seolah terhenti, semuanya complete and the msg sampai pada penonton...

Kesimpulan: Aku suka lagu OST filem ni. Betul kata hanis. Lagu dia best. Walaubagaimanapun, aku adalah the first person yang keluar dari panggung dan aku dah mula resah 15 minit sebelum movie tu berakhir.. Namun aku akan cuba sokong jugak filem tempatan lagi pasni. *sigh*

-Aku sebagai penonton-



Jun 8, 2010

Can you handle the truth?


Baru aku perasan bila setiap kali aku tengok American Idol ni, tibe mase judges nak mengomen peserta-peserta yang baru buat persembahan, aku mesti tukar channel lain. Agak-agak dah habis dorang komen aku tukar balik. Selalunya bila persembahan dorang malam tu hancur. For sure kene taboh punye.. Kesian aku rasa kat peserta tu. Tak sanggup tengok muke dorang macam seposen tu bila Simon tak puas hati.

Kalau dorang tak strong and bukan dek kerana cita-cita nak jadi singer, dorang tak akan mampu dengar segala kutukan-kutukan dari judges tu.. Hmm.. dorang rasa dorang dah buat yang terbaik, dah pilih lagu yang dorang rasa mampu memikat audience malam tu serta dah timing persembahan dorang... Tapi tu la respon yang dorang dapat, tidak seperti yang dijangkakan.. Dengan kata lain.. dorang fail.. Dah la fail, rasa macam failure pulak tu.

Aku tak tahu macam mana diaorang mampu bangun semula and go on with the show.. Aku tahu mesti ramai yang breakdown during the show tapi tak dilaporkan je.. Macam mana la dorang handle all that stress? Well, dorang dah tentu la tahu yang it comes with the glamour.


Mengingatkan aku pada movie The Invention of Lying. Semua orang dalam cerita berada dalam dunia dimana apa sahaja yang terlintas dekat kepala otak tu, terus cakap kat orang tu. If orang tu cantik and perfect its good to be living dalam dunia tu. Tapi untuk mereka yang gemuk, pendek, hidung bulat macam cendawan... tak adil buat mereka.. sian dorang.. Bila kebenaran itu menyakitkan.

Berapa kuat kita untuk menerima segala kata-kata yang akan membuatkan kita berasa yang kita ni inadequate dalam segala hal? Tu sebab dalam life, kite kene involve dalam activity yang kite betul betul enjoy dan suka supaya kita yakin dengan diri sendiri dan kite tahu yang kite hebat dalam sesuatu, kita pun boleh mahir dalam sesuatu benda tu. Tak la life tu depressing sangat.

Life jadi sangat tension dan depressed bila setiap hari kita pegi keje, rasa nak ponteng, nak bermalasan, waking up every morning is like a torture, setiap kali dapat keje kite mengeluh dan langsung tak boleh fokus. Balik rumah ada tanggungjawab lain pulak. Dan kita buat tanggungjawab tu sebagai bebanan dan tiada langsung hadir perasaan sayang dan ikhlas. Tambah lagi tension. Bila kita sedar yang kita ni sendirian dan tak da siapa mampu menghiburkan hati kita. Lama kelamaan kita makin tak hiraukan diri sendiri dan yang kita cuba lakukan ialah penuhi hasrat dan permintaan orang lain..
sebab apa? sebab that is the only way kita rasa orang akan terima kita seadanya.. dan slowly kita sorok diri kita yang sebenar.. Depressednya hidup macam tu.

Jadi, cari something yang kita boleh buat untuk membina keyakinan diri kita sendiri and actually be happy for ourselves.


Jun 7, 2010

Coret-coret



I just read ZerotoHero blog.. B, I know you missed him so much. Me and the others too. We are just doing the best we can. You've done your best too. Just hang in there. Insyallah, in the end everything will be okay. You just gotta hang in there.

I am not as busy like last week. Last saturday I was doing a make up for Fatimah's engagement in Sri Petaling. She who never wears a make up before for the first time in her life wears make up for her engagement. I should add hear that what a very large and lovely house you have. And how everyone is so nice and friendly to me. Thank you.
Gotta chance to meet with her best friends. Nice knowing all of ya. :D
That night went to Atok’s house because my aunt was having a barbeque and they asked for everybody to come. Went back home the next day with Iman. Iman and Yana cannot be separated. They said they are siammese twins. Well, I am the one that have to send them to Damansara anyway.
Later that afternoon they already eager to go for a swim. Iman counted every minutes when I said that they can go swimming in another one and half hour. A torture for me as well when Iman counted every minutes as they passed by. Finally, its time..

the girls having a break

our picnic at the swimming pool
And guess what?
Najjah came for a visit.. Waaaahhh... Nice having you.. Thank you for coming.

Jun 4, 2010

Bila dia hidup dalam dunia dia sendiri


Leonardo dah semakin dewasa..


Cerita ni sangat-sangat confusing. No wonder. Hmm.. Director nak penonton sendiri alami dan melihat dunia menerusi mata Teddy (Dicaprio, Lenardo). Tak payah la aku bagitau ending citer ni. Tengok la sendiri.

Yang aku boleh katakan ialah Teddy berada dalam dunia dia sendiri. Berapa lama? terlalu lama.

It happen to many of us where nobody realize it until it was too late. They say things that they don't really mean just for the sake of making people feel bad and making themselves look good. I think one of the main reason is just simply that they're not happy with their life and think other people's life is much much more interesting and worth living.

These people hold grudges from the past and indulges pity parties. Their bitterness has created mental problems. They are bitter with life, people and themselves. They also have a hard time forgiving people. They resent others opinions even though it seems like they took it very well and they get jealous of others happiness.

What can I say. Life is too short to please people that will never be happy. It is so impossible to please everyone so they won't talk bad things behind your back. They are a distractions that are causing people to become miserable. Time is too valuable and not worth losing by responding to them because all they want is to argue. The more people go in reaching their goals or making a difference in the world, there will be more people who will criticize and try to destroy it. Therefore, what ever they said must be ignored in order to focus on positive things.




Jun 3, 2010

Through The Eyes of The World


Finally I've been able to grab my hands on Celine's latest documentary Through The Eyes of The World. I've heard 'bout it few times but I didn't even realized this film until I came across it one day on the youtube.


Well, as usual I was searching for Celine's latest live performances when I saw the title movie advertisement. I thought it was her latest album or something. I also watched most of her interviews, talking about this film and at the end of the interview the reporter asked her about her pregnancy and how she able to share it to the world. I was like "She's pregnant? Again?" It was such a good news for her because I know how she wants another baby so so much. Then when I saw it already came out on February 2010, I knew the dvdmust be already in stores.

Lucky me when I walked into Speedy shop the next day, the dvd just came in. OMG!!! I am so excited but were not able to buy it then since my salary hasn't been released yet. I just drooled while looking at the dvd cover and make it my goal that I''m gonna buy it first thing after getting my salary. I was so excited. What can I say.

It was a torture whenever I walked pass by any music shops because they'll be showing it on the main tv.

And it was 2 weeks after that (last night) I am able to buy & watch it. And guess what? Kuala Lumpur also featured in there. I know nobody can't see my face (only Dato' Siti & Dato' K) but still I was there at the concert. HAHAHAHA...

Ketahuilah wahai Dato' Siti, saya amat menjelesi kamu kerana dapat bergambar dengan Celine Dion itu.


A big dissapointment though when they featured Kuala Lumpur only for a few minutes. She just came for the sound check, concert and then off she go to the next. ~sigh~

I still kept the ticket in my wallet.

My late mom thought of going to Celine Concert in Las Vegas during our vacation there but we were too late. It already ended. Therefore, I was quite surprised when she willing to buy the most expensive seats during Celine's tour in KL. Me and my sis was like crazy knowing we're going to Celine concert. Well, it was the last concert the we went together with her. That's why it was very very meaningful. Plus we get to be seated on the same row with the iron lady Datin Maznah and other VIPs. I wish I get to to see her concert again.

Celine is humble and I adore her for that. She also realize the gift given by god to her and she use it well. Making differences through her music that is full of love, miracle & hope. I am so touched watching it since I am one of her biggest fan... Love Celine, Love her music!!

Jun 2, 2010

Bun in the oven

Makin ramai yang sudah berbadan dua.. Alhamdulillah rezeki dorang..




Semalam baru dapat tahu yang KakNur akhirnya dah lekat dan akhir minggu ni, genap la dua bulan. Mak tiri aku pun dah berbadan dua balik untuk anak ketiga dia.. maksudnya adik aku no-8.. hahaha.. best best.. tak sabar.. Syukur, Alhamdulillah.



Ain pulak dah masuk bulan ke-4.

Tak lupa juga pada kawan-kawan yang baru sahaja menamatkan zaman bujang dorang akhirnya mendapat perkhabaran gembira beberapa bulan kemudian.. Macam Raja Dayana, Nur Rosamima Rosland, Asmarliyana, Sobrina dan mereka yang tak mahu namanya disebut.. :p



Bagi yang baru sahaja lepas 9 bulan mengandungkan anak mereka yang pertama, akhirnya selamat melahirkan satu lagi insan dimuka bumi ni atas izin Allah swt macam kawan-kawan aku yang sangat baik ni Yazreena & Zarina.. (eh same lak bunyi nama korang nih)



Mama Yazreena wit Md Akid Anaqi

Yan "daddy cool" with his most precious akid

Zarina's son, Ammar baru lahir looks like ues masa kecik dulu..

Nah! ini ada Adab Ketika Mengandung & Amalan Untuk Wanita Mengandung yang aku sempat surf kat internet.

ADAB KETIKA MENGANDUNG

Isteri hendaklah menjaga adab serta menghormati suaminya terutamanya ketika mengandung. Antara adab yang harus dipraktikkan oleh isteri terhadap suaminya adalah ;


  • SAYANGILAH suami, kerana dia merupakan teman dan kekasih yang paling hampir dengan kita.
  • MENJAGA TUTUR-KATA @ perkataan terhadap suami. Jangan mengeluarkan perkataan yang kotor dan sebagainya.
  • MENASIHATI suami daripada menanggung bebanan hutang. Kita sebagai isteri sepatutnya menerima suami dengan apa adanya. (apa yg suami mampu)
  • JAUHI DARIPADA PERASAAN MENCINTAI ORANG LAIN, selain daripada suami sendiri.
  • JAUHI daripada membuat tuduhan buruk terhadap rumahtangga orang lain.
  • JAUHI daripada sifat MENGUMPAT dan MENGHINA orang lain.
  • JANGAN mencari kesalahan orang lain dan membuka aib mereka.
  • JAUHI sifat menghina dan memandang rendah terhadap orang lain.
  • Menghormati setiap kaum muslimin dan muslimat, serta berbuat baik kepada mereka.
  • Menghargai setiap pandangan dan nasihat yang diberikan oleh SUAMI, ORANG TUA serta keluarga suami.

AMALAN UTK WANITA MENGANDUNG

Ketika wanita sedang mengandung, maka ia WAJIB mengerjakan sesuatu yang diperintah oleh Allah SWT. Selain daripada mengerjakan amalan WAJIB, para ibu ( bakal ayah ) digalakkan melakukan amalan berikut.

  • BANYAK BERTAUBAT
  • MENUTUP AURAT
  • BANYAK MEMBACA AYAT-AYAT SUCI AL-QURAN
  • Membaca surah Al-Fatihah dan ayat Kursi
  • Membaca surah Yassin hingga akhir
  • Membaca surah Al-Taubah hingga akhir
  • Membaca surah Yusuf hingga akhir - agar memperolehi anak yang soleh, sihat, cantik dan sempurna. Insya-Allah.
  • Membaca surah Luqman hingga akhir - agar memperolehi anak yang taat.
  • Membaca surah Maryam hingga akhir - agar memperolehi anak yang sabar dan taat.
  • Membaca surah An-Nahl, ayat 78
  • Membaca surah Al-A'raf, ayat 189
  • MEMBACA DOA


Jun 1, 2010

Ma Weekend


bersama angah yang dah ala-ala pengantin pulok..


Masa wedding Abby, Ues dengan segaknya memakai satu white suit atas permintaan pengantin sendiri.. Tapi yang paling kacak bila malam, Ues pakai suit putih itu bersama t-shirt merah. Sangat- sangat staaiii... Kacak habis.. Sebelum sempat dia pakai suit putih ni, dua pasang baju dan seluar terlebih dahulu sudah basah lencun dengan air sirap. So, suit putih ni save the best for last la kan..

Bukan senang jadi bodyguard hero ni.. mujur dia mahu bergambar.. amboi.. posing dia.. kalah mak, nyah..































By the time, ibu and abah dia buat photoshoot, dia dah surrender keletihan tapi still lagi lawan mata tu tak nak tido.. Nak duduk pun tak larat dah.. Ape lagi.. Kisah ayam dan itik serta haiwan yang suka menolong dibacakan.. tak cukup 4 kali ulang, dia suruh pulak citer Finding Nemo versi Bahasa Melayu.. haaa.. ini lah rutin everytime nak bagi dia tido. At least kene baca buku tu 4 ke 5 kali round (sampai dah lunyai buku tu jadinya).. Bila dia masih tak boley tido, finding Nemo menjadi last resort.. Dia tak mengantuk, aku pulak yang mengantuk tersengguk2 sambil baca kisah ayam dan itik tu..

Alhamdulillah, cukup dia tido sepanjang proses kenduri kawen Abby ni. Bila tido pun cukup dan ikut masa, takda la dia moody all the time. Ues kalau dah tido, dia tak kisah bunyi sekeliling dia.. Dia akan keep on sleeping sampai la hilang mengantuk dia.

Nak bagi dia makan pun mudah sebab on time.. sambil layan hagemaru, fukuchan dan yang sewaktu dengannya.. Ues suke makan makanan yang basic. If makanan ada sayur ke bawang ke toge ke ikan bilis ke sure dia luahkan balik.. Kene la suap satu persatu. Nak suap ayam ke, ikan ke kat dia, kene inform kat die dulu.. "ini ikan" or "ini ayam".. kalo tak bagitau and bila dia makan tu tak rasa nasi... for sure dia keluarkan balik.. Kecuali ayam kfc.. hahaha.. itu dia sendiri tau..

And offcourse.. apabila malam tiba.. dia akan cari sorang je.. takde orang lain.. "nak tido dengan ayah la".. Ayah die la sape lagi..

Dek kerana hari yang panas terik.. "Ues nak macam ayah"



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...