May 18, 2012

Susu Badan

Alhamdulillah.. Genap sudah umoq Farhad sebulan. Kuning pun slowly dah takdek. Sekarang Cip tengah giat bagi susu badan sepenuhnya pada Farhad. Masa lepas bersalin hari tu, banyak betul yang Cip belajar especially bila Farhad admitted kat wad jaundice di hospital. Walaupun agak tensi berada di dalam hospital terlalu lah lama (empat hari je tp rasa mcm lama sangat) tapi at the end of the day, bila muhasabah diri and Cip do a lot of thinking I finally can see the good that came out of it. Cip admit, Cip learned a lesson. Tanpa pengalaman-pengalaman macam ni, mungkin Cip akan spoilt dalam membesarkan si Toek II yg legam nih.

Tak dinafikan memang ada Cip bagi susu top up masa kat hospital tu pada Farhad sebab he keeps on rejecting being on the baby cot. Nak berkepit dengan Cip. So one of the staff nurse bgtahu yg baby lapar. So nak tak nak, Cip bagi la susu top up tu. After that baru la dia mau tido dalam baby cot tu bawah lampu ungu. 

Doctor mmg suruh bagi susu badan aje senantiasa so that baby buleh berak dan kencing bagi mengurangkan kuning. Tapi masalah lain yang timbul ialah bila Cip angkat Farhad nak susukan, dia terus senyap dan tido. Takmo hisap pun. Kejutlah mcm mana pun, dia tetap akan tido dan itu merupakan lumrah buat bayi yang menghidap demam kuning. Mereka akan tido aje. Tugas kite kene kejutkan. Trust me, dia takmo bangun. So macam mana Cip nak breastfeed when he doesn't even wanna suck? Walhal Cip difahamkan yang salah satu cara nak baikkan demam kuning is by breastfeeding. Ada kakak sorg nih sempat bagi kat anak dia dua cup je susu top up then terus breastfeed sampai lah hari ketiga dia buleh discharged. 

Banyak betul informasi pasal breastfeed yang Cip tak tahu. So sekarang bila Cip dah slowly belajar and gain knowledge pasal breastfeed nih, baru la bersungguh sikit. Moh kite bagi yang terbaik buat si kecil.. Jangan pernah putus asa..



2 comments:

Nadia Harnisa said...

Susu ibu memang sangat bagus. Kawan saya bf sampai anak die now 4 tahun. Tapi bukan la direct die pump out and frozen kak susu tu. Now she have 3 kids 4y.o,2y.o & 6 months. Semua share susu yang sama. Jangan putus asa ye.

Cik Cip Puding said...

Dia mmg hebat la.. sekarang kite masih merangkak rangkak la belajar nak bf slowly.. thanks Puan Nad..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...