Dec 12, 2011

Movie Review: Ombak Rindu & Twilight Breaking Dawn Part I

Weee.... Finally dapat jugak Cip spent few hours berlibur tengok movie last weekend in Queensbay Mall. That night Cip dan suami ada dinner date dengan sedara-mara sebelah suami Cip yang datang cuti-cuti M'sia di Penang ni. Anyway, this is what I think about the movie.

Twilight Saga: Breaking Dawn Part I


Sebelum movie nih di releasedkan lagi Cip already read the novel for the second time so basically mmg very clear how the story goes in my head after reading it. Yang paling Cip kagum sekali dalam movie Twilight Saga kali ni ialah effect dia. Especially bila Bella berubah jadik sangat cengkung mukanya dan sangat kurus badannya. Betul-betul believable
Bila Bella find out yang dia akan mati melahirkan baby yang dikandungkannya..

Yang paling best, suami Cip loved the movie, even though dia Team Jacob & Cip pulak Team Edward. 

In short, it is worth your money to watch the movie dekat panggung. Worth it sampai Cip rasa buleh je kalau nak pi tengok lagi sekali. But tak sebest kalau tunggu bluray dia kuar nanti sebabnya there's a few important scene yang kene potong bila dalam panggung. Therefore, I'll be waiting for the bluray indeed. 

*Review New Moon & Eclipse

Ombak Rindu


As for Ombak Rindu lakonan Maya Karin dan Aaron Aziz ni, I can say that tak worth your money and typical Malay movie la. Yes.. Cip mmg ada baca novel dia masa UNITEN dulu and even bought the novel baru-baru nih (demi nak recall balik macam mana jalan cerita dia). Tak mahal pun RM19.90 je.. 

Suami Cip kata jalan cerita dia mmg bagus tapi penyampaian dia tu tak believable. Kalau pengarah dia Kabir Bhatia, mungkin apa yang disampaikan lebih cantik. Pada Cip watak Izzah yang dibawa Maya Karin menjadi, walaupun loghat dia serta penampilan dia masih tak cukup nampak macam budak kampung.. Watak Hariz yang dibawa oleh Aaron Aziz pulak mungkin tak berapa menjadik. I mean Aaron berlakon mmg bagus tapi sebagai watak Hariz, I just don't believe it entirely. Cakap pasal watak mak Hariz dengan tunang Hariz tu pulak.. Haishhh.. The way they wanted to portray the watak most of the time tak fit with the profile tu. Maksud Cip ialah watak yang dibawa oleh pelakon tak fit dengan profile watak tu sendiri.

"Abang rindu sangat dengan Izzah.."
Namun Cip tak nafikan, yang orang len duk tengok sampai menangis-nangis tu adalah kerana terbawa-bawa dengan watak Seth Tan yang dilakonkan oleh Aaron Aziz dalam cerita Nora Elena tu. Tambahan ada part Aaron Aziz menangis pulak tu haishh... depa hat peminat Aaron Aziz nih, mau tak menangis sama.. Ada satu scene je yang Cip hampir menangis.. tapi tak mengalir air mata pun.. Selain daripada itu, mereka yang pergi tengok akan rasa best je cerita ombak rindu nih kalau dorang pernah mengalami situasi atau masalah yang lebih kurang sama dengan jalan cerita tu. Konfem terbawa-bawa punye menangis sampai basah shawl yang siap boleh perah lagi. Hahaha...

As for Cip, 10 min before cerita tu habis, Cip tak sabar nak keluar sebab tengkok dh lenguh duk ke kiri.. pastu ke kanan.. Pheww... 

p palang s: Citarasa kita semua berbeza-beza..:D

4 comments:

Dayana Idris said...

yes...setiap orang memang berbeza...as for me...watching breaking dawn is exhausting....n keluar wayang rs sakit hati je...habiskan 2 jam lebih dengan jalan cerita cuma kahwin n pregnant...tu je ke??? wahahahha...aku mula2 buat kesimpulan cerita tu hanya utk org belum kahwin sbb diorg akan layan feeling...tp rupanya aku salah. org dah kawen pun ada suka. heheh...ucop pun ckp breaking dawn boring.

Cik Cip Puding said...

Hahahhaa... Kesian la kat korang haii... Banyak potong weyh dalam movie tu.. Tapi kite pun suke sebab effect dia believable. nak banding kan dengan New Moon dgn Eclipse.. Macam hampeh!! Kali nih director dia lain pulak.. Sib bek lah okay sikit.. Twilight nih mcm tengok Harry Potter la.. Kalau tak baca buku dia, susah nak paham.. Tu pun sambil duk tengok kite duk explain kat Syam why dia mcm nih, and macam tu.. Kire dari penang sampai otw nak balik rumah tu explain pasal twilight je la.. Korang kene tengok Sherlock Holmes nih.. baru bersemangat sikit..

Dayana Idris said...

aku baru tengok ombak rindu last weekend sbb sherlock homes dah sold out...mula2 igt mesti cerita ni bosan... tp last2 suka gile crita ni. tp aku xnangis ok...hehehe..mlm ni ucop ajak gi tengok lagi skali ombak rindu...hahahha...

Cik Cip Puding said...

Hamboihhh siap nak tengok lagi sekali tu.. Hebat lah korang.. Enjoy your night ye...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...