Jul 27, 2011

Cover Your Cough & Sneezes


Teruk jugak Cip batuk-batuk malam tadi. Sampai muntah-muntah la. Terus teringat kat toek. Selalunya toek kalau batuk, sampai muntah-muntah sebab bila makan ubat, it helps body to discharge all the mucus yang stuck kat lungs tu. Ubat Cip pulak dah nak abes dah ni.. Terpaksa Cip beli kat kedai dulu ubat batuk woods tu. Bagus juge ye.. Lega bila mengalir ditekak nih. 


Not only that, Cip cuba jugak minum air halia bersama madu. Advisable guna raw ginger dgn madu tu bersama air panas. Tapi lambat la, so Cip try je pakai hat serbuk punya.

Kenapa kita batuk?


Terlalu banyak reason boleh disenaraikan sebab apa kita batuk. Macam - macam. Batuk sebenarnya adalah refleks yang otak kite suruh badan kita buat bukan shj sekadar membantu melindungi badan kita tetapi untuk menyahkan benda asing yang duduk menumpang kat dalam badan nih seperti kuman yang banyak sangat kat udara especially udara yang tak bersih.

Batuk yang biasa-biasa datang bersama selsema dan demam selalunya bertandang tak lebih daripada 2-3 minggu. Tapi kalau simptom batuk tak berkurangan, kemungkinan besar batuk kronik tu.

Batuk berjangkit?

Yup! Ada yang batuk nih berjangkit ada yang tak. Disebabkan kuman nih banyak jenis nye so terpulang pada ketahanan badan individu masing-masing la.

Hat yang berjangkit nih selalunyer yang ada kene mengena dengan sinus, pneumonia or viral upper respiratory infection. Yang tak berjangkit macam asthma, bronchitis, emphysema ataupun allergic pada persekitaran. Memang sakit dada nih kalau batuk-batuk kan? Especially bila batuk tu kering ataupun mucusnya terlalu pekat tak boleh nak keluarkan manually perlukan bantuan ubat-ubatan ni la. Kene elakkan daripada merokok atau jadi 2nd hand smoker.. Bau asap rokok pun dah seksa.. Adoi...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...