Jul 10, 2011

Western

This few days, husband Cip duk request nak makan beef steak. Dah jemu makan nasi le tu. Sometimes, Cip pun dah ilang idea nak masak ape. Cip nih makan aje ape yang husband Cip makan. So, laju-laju Cip suruh husband Cip beli barang-barang nak masak beef steak. Hasilnya... Tadaaaa...


Buleh lah kan? Masa dulu-dulu, nak makan gini, kene pi makan kat luar je gayanya. Sekarang banyak masa on hand so belajar pun thru internet. Resepi-resepi banyak Cip ambik dari Mr Google then Cip olah sana-sini mengikut keseleraan Cip. Tapi Cip paling suke try resepi dari AFC. Disebabkan tengok AFC tu la Cip rajin nak try buat makanan western nih. Rupenye, tak la sesusah mana. Ghenyah je la sikit...

So hari ni bila tanya husband Cip nak makan ape, dia kata nak makan spaghetti.. Takkan nak lunch spaghetti je kan? So Cip tambah la a few other food here and there. Hasilnya...


If nak try buat mcm ni, then maybe you can. Cip share la ikut resepi Cip sendiri ek.. Tak perlu ikut sebijik-sebijik pun. kut selera je nak buat mcm mana.. Asalkan jadik and buleh makan cukuplah kan..? Okay so here we go.. Let's start with the ingredient:

Rib eye steak (Daging batang pinang = The juiciest part of a cow.)
*Cip guna Australian beef sebab lebih sedap. Kalau guna local beef, rasa dia biasa-biasa je.


1. Marinate rib eye steak ni dengan black pepper, garam, sos tiram, kicap & black pepper sauce. Biarkan selama 1/2 jam ke satu jam. *Cip guna black pepper sauce brand life.

2. Panaskan non-stick pan & pour 2 tbs of olive oil.*Api kecik je. Hangit pulak nanti.


3. Goreng rib eye tu 3 minutes each side. *Terpulanglah timing tu. Kalau nak lebih well-done maybe leh leave on steak tu lama sikit.

4. Nampak steak dh masak boleh angkat dan letak atas pinggan. 

Gravy steak. Cip serious tak tahu rupenye senang je nak buat gravy.. Dulu la.. Sekarang dah tau.. Lepas goreng steak tadi, jgn basuh dulu non-stick pan tu. Dengan api yang perlahan, campurkan satu sudu besar marjerin bersama 1-2 sudu besar tepung gandum. Kacau sehingga sebati. Masukkan stok ayam dalam setengah cawan. Kacau lagi sehingga sebati. Hat nih, terpulang la. Kalau nak banyak, lebihkan lah bahan-bahan tadi. Stok ayam tu Cip guna kiub pati ayam je. Bila dah sebati semuanya, campurkan sedikir black pepper dan black peper sauce. Jangan lupa untuk rasa. Tak cukup, tambah. Jangan tawar, udah le..

Beralih kepada spaghetti pulak.

Masak air dalam periuk besar sehingga air tu mendidih. Sedikit garam, kemudian masukkan spaghetti. Dalam 10min mcm tu the spaghetti should be done. Angkat dan toskan spaghetti tu. Bila dah kering buleh angkat dan letak dalam pinggan.


As for spaghetti sauce, Cip pakai Kimball punya je. Cip tuang dalam periuk, renehkan then Cip masukkan daging kisar yang Cip telah rebus dan cincang-cincang. 



Western food nih tak lengkap kalau tak dek fibre. The only fibre I can get my hands on is corn. Honey corn. Jagung madu nih, makan raw macam tu pun dah sedap. So, Cip sekadar rebus dalam 1 minit je. Rebus lama sangat hilang manis dia. Oh ye jangan lupe letak secubit garam dalam air rebusan tadi.. Baru la kick.

So everything is done.. done.. and done.. Senangan? Now, hidangkan dan hiaskan mengikut citarasa. Jum makan... Bismillah.. Jemput ye.. :D

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...